تبخال
تبخال یک زخم عود کننده در اثر ویروس HSV یا هرپس سیمپلکس ویروس است که اغلب اوقات روی لب ایجاد می شود و البته در داخل دهان هم می تواند دیده شود.
این زخم به صورت منفرد و یا متعدد همراه با حاشیه دردناک و ملتهب هست که نیاز به درمانهای دارویی و حمایتی دارد.
با اینحال تبخال بهبودی صد در صد ندارد و فردی که یکبار به ویروس HSV وارد بدنش شده، تا آخر عمر ویروس در بدن او بصورت نهفته باقی می ماند و هرچند وقت یکبار به دنبال استرس، تروما یا ضربه به مخاط، تب و یا اغلب اوقات بعد از اعمال روتین دندانپزشکی ، بصورت مجدد می تواند عود کند.
وقتی که فردی دچار تبخال می شود، یکسری نکات بایستی رعایت شود. از جمله عدم بوسیدن فرد دچار تبخال، عدم استفاده از لیوان و ظروف غذاخوری مشترک و بطور کامل ممانعت از هرگونه تماس پوستی با فرد مبتلا، چرا که این ویروس سرابت قابل ملاحظه ای از راه پوست و بزاق دارد و براحتی می تواند افراد دیگر را آلوده کند.
آفت دهانی
یکی از مشکلات بسیار رایج در حوزه دهان که همه ما حداقل چندباری در طول زندگی خود آن را تجربه کرده ایم آفت دهانی است. ماهیت آفت زخم است و جز زخم های عودکننده داخل دهان محسوب می شود. آفت انواع مینور یا کوچک و ماژور یابزرگ دارد که می تواند منفرد و یا متعدد باشد.
در اکثر موارد آفت حالت مینور یا منفرد دارد و معمولا با گذشت زمان بین یک تا دو هفته خود به خود بهبود می یابد.
مهمترین عامل در ایجاد آفت دهانی وراثت است، بقیه عواملی که فرد را مستعد آفت می کنند عبارتند از : نقص املاح معدنی در بدن ( مانند آهن، ویتامین ب و … ) استرس، تروما یا ضربه به مخاط و یا برخی آلرژی ها
اگر آفت بدون علامت باشد نیازی به درمان نیست ولی اگر همراه با ناراحتی ( درد و سوزش ) باشد ، به مرور زمان بزرگتر و بدتر شود یا خیلی شدید باشد، بعد از سن 40 سالگی شروع شده باشد و یا همراه با برخی علائم و نشانه های دیگر در پوست یا مخاط باشد، حتما نیاز به معاینه و تشخیص دقیق و درمانهای صحیح توسط متخصصین بیماریهای دهان و فک و صورت دارد.
جالب بود مرسي از اطلاعات خوب و مفيد